Main Menu

Guaidó som legitim president ser Wallström

Sju EU-länder med Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Spanien i spetsen hade uppmanat Maduro att utlysa nyval senast nu på söndagen som gick. Annars skulle länderna betrakta Juan Guaidó som Venezuelas interimspresident. EU sätter hårdare press på Venezuelas president Nicolás Maduro. Unionen väntas erkänna oppositionsledaren Juan Guaidó som president i dag.

EU-länderna är eniga i sin analys av läget i Venezuela, säger Margot Wallström:
De försöker tränga in oss i ett hörn med sina ultimatum för att tvinga fram en extrem situation med konfrontationer, säger Maduro i tv-intervjun.
Ett land i förfall, med brist på mat och mediciner. Med ekonomin i fritt fall, hyperinflation och jättestora problem. Och nu massdemonstrationer. Vi är också överens om att vi inte godtog valresultatet. Vi anser inte att det var fria och rättvisa val som förde Maduro till makten, och vi menar att nu måste venezuelanerna få nya fria och rättvisa val.
Nicolás Maduro avvisar dock konsekvent europeiska påtryckningar om att utlysa nyval. I en intervju med den spanska tv-kanalen La Sexta säger han att han inte kommer att ge vika för påtryckningar från dem som vill se honom avgå och lämna över makten till Juan Guaidó, som utropat sig själv till president. Flera länder, däribland USA, stödjer Guaidó.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *